4 липня на базі Черкаської обласної лікарні відбулася Колегія Управління охорони здоров’я Черкаської обласної державної адміністрації. У роботі колегії взяли участь керівники всіх закладів охорони здоров’я області і м. Черкаси, голови районних адміністрацій і районних рад. У засідання взяли участь керівники області: т.в.о. голови Черкаської ОДА Тарас Миколайович Висоцький і перший заступник голови Черкаської обласної ради Тарасенко Валентин Петрович.

Одним з ключових питань, що розглядалось на засіданні Колегії, було питання щодо стану і перспектив інформатизації медичних закладів Черкаської області. З цього питання з вступним словом виступив начальник Управління охорони здоров’я Черкаської ОДА к.м.н. Лобас Михайло Віталійович, який у своєму виступі наголосив на здобутках і проблемах, що стримують процес інформатизації в області.

На засідання з доповіддю «Інформатизація сфери охорони здоров’я Черкаської області: стан, проблеми, перспективи» виступив завідувач кафедри комп’ютерних наук та системного аналізу, проф. Триус Юрій Васильович, який був запрошений як експерт і науковий консультант з питань впровадження медичних інформаційних систем.

У своїй доповіді проф. Триус Ю.В. проаналізував зміст Проекту Концепції інформатизації охорони здоров’я України (від 4.06.2019 р.), дав детальну характеристику Електронній системи охорони здоров’я України (eHealth), проаналізував стан впровадження медичних інформаційних систем (МІС) на Черкащині, висвітлив проблеми і перспективи інформатизації сфери охорони здоров’я на Черкащині в контексті медичної реформи. У доповіді була відмічена важлива роль науки і освіти у вирішенні проблем інформатизації медичної галузі, зокрема й проблема підготовки висококваліфікованих фахівців з адміністрування і впровадження медичних інформаційних систем на базі Черкаського державного технологічного університету, підготовки лікарів на базі Черкаського обласного навчально-тренінгового Центру підвищення кваліфікації лікарів ЧОР і медичних сестер на базі Черкаської медичної академії, зокрема з використання технологій дистанційного навчання.

За наслідками Колегії було зроблено кілька важливих висновків, зокрема те що комплексна інформатизація закладів охорони здоров’я області надасть можливість:

  • сформувати єдиний електронний медичний простір Черкащини;
  • забезпечити швидкий доступ до поточних, найбільш важливих, повних і достовірних даних про стан здоров’я пацієнтів;
  • підвищити якість та доступність послуг, що надаються медичними установами пацієнтам, зокрема з використання телемедицини;
  • забезпечити надійний зв’язок з центральним компонентом Електронної системи охорони здоров’я України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *