Цікава стаття від Центр громадського моніторингу та досліджень про роботу Медична інформаційна система Doctor Eleks в рамках проекту Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій

Завдяки спільному проекту Міністерства охорони здоров’я України та Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я – на службі у людей» та субпроекту, який реалізується у Львівській області «Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій», 327 медичних установ у Львівській області використовують систему електронної реєстрації пацієнтів «Доктор Елекс».

До цього переліку установ включені усі жіночі консультації та цитологічні лабораторії Львівщини, скринінгові центри, Львівський онкологічний та Львівський діагностичний центи, Львівський кардіологічний центр, усі обласні амбулаторії, окрім Львова, а також ряд інших установ третинного рівня.

На даний момент систему електронної реєстрації пацієнтів, яку вдалось закупити завдяки реалізації субпроекту «Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій», використовують більше тисячі медичних працівників. До системи внесено дані про майже двісті тисячі осіб.

«Розробник системи був визначений шляхом проведення національних конкурсних торгів за правилами Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку. Загальна сума договору становила 6 мільйонів гривень, за які закуплено 156 персональних комп’ютеризованих робочих місць, серверне обладнання та програмне забезпечення «Доктор Елекс». Додатково майже 300 персональних комп’ютеризованих робочих місць було закуплено як співфінансування з обласного бюджету», -розповідає консультант з управління субпроекту у Львівській області Христина Пак.

Електронний реєстр «Доктор Елекс» дозволяє медикам відійти від застарілої форми ведення паперових медичних карток пацієнтів та перейти на електронні форми документації. Електронна медична картка пацієнта, яка ведеться лікарем у системі, дуже швидко і легко, одним кліком мишки, показує всю історію його здоров’я. Дані із системи не видаляються, тож пацієнти, які забули вдома чи загубили результати своїх обстежень, можуть не хвилюватися, що якісь із них доведеться робити повторно. Усі 327 установ завантажують дані про пацієнтів в одну систему, тож, до прикладу, пройшовши безкоштовне обстеження на мамографі у Львівському онкологічному центрі, лікар-гінеколог у будь-якій жіночій консультації з області зможе переглянути дані про результати мамографії.

«Такими картками дуже легко обмінюватись між установами, коли пацієнт, а він це сьогодні робить дуже часто, йде від однієї установи/лікаря до іншого, чи переходить з первинного на вторинний чи третинний рівень. Дуже велика кількість людей сьогодні навіть не знають, де їхні амбулаторні карточки, і коли щось трапляється, поступають у лікарню без жодної інформації про себе. МОЗ сьогодні теж працює дуже активно в цьому напрямку, усі сімейні лікарі заповнюють декларації електронно, і в нашій програмі лікарі також можуть це робити.

Якщо говорити з точки зору скринінгу, який є основною метою нашого проекту, електронна система звітності є єдиним достовірним джерелом даних. Уся медична статистика, яка збирається на обласному чи державному рівнях, містить звіти, які не прив’язані до особи. Наприклад, відвідуваність жінок до гінеколога та взяття цитологічного мазка фіксується щоразу, як береться мазок. І навіть якщо це одна і та ж жінка за останні півроку, у звіт надходять подвійні дані. Таким чином, ми маємо за рік кількість цитологій, яка відповідає кількості жінок на території Львівської області чи навіть більша. А насправді гінеколога відвідують менше половини жінок області. Тому єдиний шлях побачити і знайти жінок, які давно не обстежувались – це вести електронний реєстр», – додає Христина Пак.

Медики розповідають, що попри додатковий стос роботи, а саме ведення реєстру, така форма звітності є надзвичайно корисною, оскільки навіть за відсутності пацієнтів на плановому прийомі його результати аналізів та обстежень доступні в системі у будь-який час.

«По-перше, якщо у реєстрі є дані про пацієнтку, яка вже десь була до нас, бо насправді є така категорія жінок, які ходять від лікаря до лікаря, то в крайньому випадку ти бачиш, із якими проблемами вона звертається. На жаль, є такі жінки, які, наприклад, не вірять у свій діагноз і саме з бажанням його спростувати та почути від медиків щось інше відвідують багато різних установ та лікарів. Бувало, що спочатку йдуть до лікаря, який працює у першу зміну, а потім одразу до іншого, який веде прийом пацієнтів в другу зміну. У такому випадку ми принаймні розуміємо, як працювати з такими жінками. По-друге, є жінки, які якщо і роблять обстеження на мамографі, то не приносять його нам. У цьому разі електронний реєстр пацієнтів стає дуже корисним. », – розповіла лікар акушер – гінеколог Надія Ільків.

Примітка: Спільний зі Світовим банком проект МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» реалізовується з 2015 по 2020 роки у 8-ми областях України: Волинській, Вінницькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Закарпатській, Полтавській, Рівненській та Львівській областях.

У Львівській області субпроект “Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій” спрямований на покращення стану здоров’я жіночого населення Львівщини у сфері протидії злоякісним новоутворенням.

ГО «Центр громадського моніторингу та досліджень» спільно з Київською школою економіки здійснює громадський моніторинг спільного проекту Міністерства охорони здоров’я України (Далі – МОЗ) та Світового Банку «Поліпшення охорони здоров’я – на службі у людей».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *