Золотоніщина показує приклад іншим, як потрібно розвивати сферу охорони здоров’я. Так, у Золотоніському районі починаючи з минулого року проводиться відповідна робота щодо реалізації першого етапу пілотного проекту із впровадження інформаційних технологій в установах охорони здоров’я Золотоніського району та м.Золотоноша.

Необхідно зазначити, що ініціатором впровадження інформаційних технологій в установах охорони здоров’я Золотоніського району та м. Золотоноша був очільник області Юрій Ткаченко. З цього приводу минулого року в залі засідань Золотоніської районної ради відбулася нарада під керівництвом голови Черкаської облдержадміністрації та перших осіб району та міста. Тоді і було ухвалено рішення підтримати реформи та із трьох джерел профінансувати проект інформатизації медичної галузі (по 33,3% від загальної суми коштів домовилися виділити область, район і місто). Для початку фахівці із громадської організації «Рух реформ» комплексно проаналізували систему охорони здоров’я району. Після детальних обговорень на основі проведеного аналізу була розроблена програма розвитку галузі.

Реалізація першого етапу даної програми передбачає собою впровадження медичної програми «Доктор Елекс».  Для реалізації даного етапу було заплановано закупити та встановити у Золотоніській ЦРЛ 40 комп’ютерних робочих місць з розподілом 20 комп’ютерних робочих місць за рахунок районного бюджету та 20 комп’ютерних робочих місць за рахунок міського бюджету.


Необхідно зазначити, що за сприянням голови Черкаської облдержадміністрації Юрія Ткаченка було вирішено питання надання на безкоштовній основі Золотоніській ЦРЛ ста ліцензій на програмне забезпечення медико-інформаційних систем «Доктор Елекс» загальною вартістю близько 675,0 тис грн.

Так, у 2016 році – І кварталі 2017 року на реалізацію першого етапу програми з інформатизації сфери охорони здоров’я Золотоніського району та м. Золотоноша було спрямовано 1 201 тис  грн., зокрема:

–  обласний бюджет: 500 тис грн., а саме: 46 тис грн. на придбання серверу,  305,5 тис грн.  на проведення мережі для 122 робочих місць (для міського центру первинної медико-санітарної допомоги (сімейної медицини), Золотоніської ЦРЛ та районного центру первинної  медико-санітарної допомоги (с.Коробівка, с.Пальміра, с.Бубнівська Слобідка), 148,5 тис грн. для ліцензійного встановлення програм для сервера та встановлення ліцензійного програмного забезпечення на 4 робочих місця;

– районний бюджет: 435 тис грн., а саме, 277 тис грн. для закупівлі 20-ти робочих місць та пристроїв безперебійного живлення для сервера та 158 тис.грн.  для встановлення ліцензійного програмного забезпечення на 18 робочих місць;

– районний бюджет: 435 тис грн., а саме, 277 тис грн. для закупівлі 20-ти робочих місць та пристроїв безперебійного живлення для сервера та 158 тис.грн.  для встановлення ліцензійного програмного забезпечення на 18 робочих місць;

– міський бюджет: 275 тис грн на закупівлю 20-ти комп’ютерних робочих місць.

Необхідно зазначити, що реалізація І-го етапу даного проекту дещо була пригальмована через недостатність коштів, відповідно до умов спів фінансування, з боку міського бюджету для встановлення ліцензійного програмного забезпечення на 18 робочих місць в сумі 158 тис грн. Проте, незважаючи на недофінансування проекту з боку міської влади реалізацію даного етапу планується завершити найближчим часом.

Необхідно зазначити, що реалізація І-го етапу даного проекту дещо була пригальмована через недостатність коштів, відповідно до умов спів фінансування, з боку міського бюджету для встановлення ліцензійного програмного забезпечення на 18 робочих місць в сумі 158 тис грн. Проте, незважаючи на недофінансування проекту з боку міської влади реалізацію даного етапу планується завершити найближчим часом.

Важливим аспектом реалізації проекту з впровадження інформаційних технологій є те, що інформатизація медичної галузі дозволить впровадити систему електронної реєстрації та обміну медичною інформацією по кожному пацієнту.

Використання інформаційних технологій в роботі центру первинної медико-санітарної допомоги та установи вторинного рівня значно спрощує ряд робочих процесів і підвищує їх ефективність при наданні медичної допомоги пацієнтам.

Але це далеко не один проект, який реалізується в Золотоніській ЦРЛ. Так, минулого року обласною та районною владою ініційовано та підтримано низку заходів, які передбачають поліпшення матеріально-технічного та лікувально-діагностичного комплексу Золотоніської ЦРЛ.

Завершено капітальний ремонт терапевтичного відділення лікарні з повним оновленням старих меблів на сучасні нові. На реалізацію даного проекту було спрямовано кошти в сумі 2 740 тис грн. Реалізація даного проекту була здійснена за рахунок коштів районного бюджету.

Створено діагностичне відділення, де усі види діагностики сконцентровані в одному приміщенні. В цьому відділенні розширюються ендоскопічні методи обстеження: крім фіброгастродуоденоскопії впроваджується фіброколоноскопія та бронхоскопія. Із районного бюджету на проведення ремонтних робіт та оновлення старих меблів на сучасні нові було спрямовано 1 213 тис. грн. Крім того, у відділенні запрацював сучасний флюорограф. Його появі ми завдячуємо насамперед обласній владі (вартість флюорографа становить 1 300 тис грн, зокрема: кошти Державного фонду регіонального розвитку  975 тис грн, районного бюджету – 195 тис грн, міського бюджету – 130 тис грн).

На сьогодні, вже майже закінчено реконструкцію відділення невідкладної медичної допомоги. До речі, це один із перших таких проектів в Україні. Він дасть змогу скоротити час для надання екстреної медичної допомоги усім, хто її потребує. У складі цього відділення змонтовано та введено в експлуатацію сучасний рентгенапарат. Даний рентгенапарат було придбано за 3 870 тис грн., зокрема: 3 600 тис грн кошти Державного бюджету, які були виділені за сприяння народного депутата України Владислава Голуба та 270 тис грн. кошти районного бюджету. Загалом ремонтні роботи по даному відділенню з заміною старих меблів на сучасні нові виконано на 1 540 тис грн  зокрема: кошти обласного бюджету 500 тис грн, районного бюджету 1 040 тис грн.

Не менш сучасним є і відділення трансфузіології, капітальний ремонт якого було завершено у березні поточного року. На виконання ремонтних робіт по відділенню з заміною старих меблів на сучасні нові та частковим придбання медичного обладнання спрямовано 1 186 тис грн, зокрема: кошти районного бюджету 813,2 тис грн, кошти міського бюджету 372,8 тис грн.

По-європейськи виглядає і вестибюль центральної районної лікарні, приміщення якого обладнане сучасними меблями. В приміщенні вже розміщено рецепцію та встановлено 2 сучасні інформаційні термінали «Поліклініка без черг» та термінал «Книга скарг та пропозицій», термінал з оплати послуг та інформаційне табло загальною вартістю 223,9 тис грн за рахунок коштів районного бюджету. Разом з тим, на капітальний ремонт фоє з встановленням сучасних меблів орієнтовна вартість сумі 1 284 тис грн. Проте, на даний час, в зв’язку з обмеженістю фінансових можливостей районного бюджету профінансовано лише 552 тис грн.  Але дане питання знаходиться на стадії вирішення.

Частково вирішити дане питання можна за рахунок міського бюджету, як це було здійснено на умовах співфінансування районного, міського та обласного бюджетів з реалізації проектів по реконструкції відділення надання екстреної медичної допомоги та капітального ремонту відділення трансфузіології Золотоніської ЦРЛ. Адміністрація лікарні у лютому поточного року зверталась до міської ради з проханням виділити кошти на реалізацію даних проектів в сумі 790,0 тис грн, щоб забезпечити 33,3% від кошторисної вартості даних проектів. Але радою були виділено лише 372,8 тис грн  або 47,2% від необхідної суми.

З метою завершення якісного та вчасного комплексу вже розпочатих капітальних робіт по ряду відділень Золотоніської ЦРЛ, адміністрація лікарні у березні поточного року повторно звернулась до Золотоніської міської ради з  проханням  виділити кошти на завершення капітального ремонту вестибюлю Золотоніської  ЦРЛ в сумі 417,2 тис грн.

Наразі проводиться робота по встановленню відеоспостереження на території лікарні та капітальний ремонт електричних мереж з встановленням системи Ascoe на суму 600 тис грн, що було забезпечено районним бюджетом.

Незважаючи на будь-які перепони та труднощі, які виникають під час реалізації вищезгаданих проектів та заходів керівництво області та району рішуче налаштоване продовжувати впроваджувати медичні інновації та новітні технології в розвиток Золотоніської ЦРЛ, як такої що найближчим часом повинна отримати статус провідної лікарні госпітального округу на лівому березі р.Дніпра в Черкаській області.

Так, продовжуючи роботу в цьому напрямку за рахунок сприяння та підтримки народних депутата України Владислава Голуба та Віктора Вовка, керівництва Черкаської області та Золотоніського району запланована реалізація таких проектів, як реконструкція покрівлі лікувального корпусу Золотоніської ЦРЛ, вартість робіт відповідно до проектно-кошторисної документації оцінююється в 989,9 тис грн; капітальний ремонт з утеплення та заміною покрівлі приміщень будівлі пологового відділення Золотоніської ЦРЛ, вартість робіт відповідно до проектно-кошторисної документації становить 5296,1 тис грн; капітальний ремонт частини приміщення першого поверху (фізіотерапевтичне відділення) Золотоніської ЦРЛ, вартість робіт відповідно до проектно-кошторисної документації передбачається в обсязі  2307 тис грн.

Золотоніською  райдержадміністрацією в поточному році подано на розгляд комісії ОДА проект з капітального ремонту по утепленню стін з зовнішнім упорядженням дитячої лікарні на співфінансування з Державного фонду регіонального розвитку, витрати на який оцінюються в розмірі 4,2 млн грн.

Джерело: rda.zolorayon.gov.ua
© rda.zolorayon.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *