На сьогодні назріла необхідність переходу закладів охорони здоров’я на новий етап розвитку медичних установ, які передбачають впровадження високотехнологічних управлінських ІТ-рішень та відходу від застарілих методів роботи.

Медична інформаційна система (МІС) – це високотехнологічне комплексне рішення, яке допоможе медичним підприємствам будь-якої форми власності та спеціалізації підвищити свою ефективність. Вона дозволить налагодити управління потоками пацієнтів, значно поліпшити сервіс, автоматизувати облік послуг і забезпечити контроль ресурсів.

Однак при цьому слід розуміти, що до впровадження будь-якого рішення, в тому числі і до автоматизації клінічного перебігу, варто підходити виважено, щоб медична система не залишилася формальністю або того гірше не завдала шкоди медичній установі.

Досвід впровадження автоматизованих медичних інформаційних систем в закладах охорони здоров’я свідчить, що багато медпідприємств не в повній мірі використовують потенціал даних систем. Іноді відбувається тільки часткова автоматизація установи тобто повністю автоматизується тільки одна з ділянок процесу або ж використання системи зводиться до рівня органайзера і друкованої станції для консультативних висновків лікарів. Медичні працівники не бачать користі в інформаційній системі, вона їх обтяжує і як наслідок МІС перетворюється на формальність та не приносить потрібного економічного ефекту та управлінської ефективності.

Основні чинники, які призводять до формального впровадження медичної інформаційної системи:
– керівники медичних закладів помилково вважають, що з впровадженням медичної інформаційної системи всі управлінські рішення вирішуватимуться автоматично. Кожен власник/керівник медичного закладу приймаючи рішення проводити автоматизацію установи вважає, що загальна проблематика ведення бізнесу стане зрозумілішою, робочі процеси спростяться, а статистичні звіти будуть готуватися автоматично;
– при плануванні кінцевого результату головні лікарі орієнтовані на функціональність інформаційної системи, а не на модернізацію своїх робочих процесів. Насправді ж саме модернізація виробничих процесів є обов’язковою умовою впровадження системи. Автоматизована система це потужний поштовх до змін, яка при правильно поставленій політиці впровадження системи мобілізує всіх співробітників установи, а для цього потрібно враховувати інтереси медичних працівників, сервісу, фінансового відділу, правового відділу та IТ;
– більшість з замовників не моделює і не прораховує кінцевий економічний результат впровадження МІСу або її вплив на якість надання послуг клієнтам. Вважається, що саме по собі впровадження системи – це вже успіх. Насправді ж впровадження це тільки початок тривалої і копіткої роботи по стандартизації та автоматизації процесів, яка в кінцевому рахунку принесе запланований результат;
– багато керівників вважають, що запровадивши систему все почне працювати злагоджено, однак співробітники установи не приймають змін і не хочуть брати в них участь. Заходи адміністративного впливу ж призводять до серйозного дисбалансу в роботі клініки, відбувається ще більша плутанина ніж до цього, а деякі робочі процеси взагалі паралізуються.

Для того, щоб медична інформаційна система працювала ефективно потрібно співвіднести медичну систему, медичні, а також робочі процеси в медичній установі та знайти необхідний баланс. Зокрема, потрібно:
– розбити кожний робочий напрямок медичного підприємства на робочі функції;
– провести проектне моделювання автоматизації робочих процесів і функцій;
– після цього відбувається автоматизація та впровадження інформаційної системи;
– оцінити результати автоматизації по кожній робочому напрямку, групі, функції;
– провести моніторинг витрат і якості по кожній з робочих функцій;
– відкоригувати дії по подальшому використанню МІСу.

Найголовніша помилка більшості медичних установ – зупинитися на якомусь із цих пунктів. Тільки впровадження медичної системи з урахуванням всіх цих етапів зможе забезпечити повноцінну та ефективну роботу МІСу, іншими словами, система принесе бажаний результат якщо її впроваджувати на вже налагоджені управлінські, бізнес та медичні процеси в лікувальній установі.

Сертифіковані спеціалісти нашої компанії готові надати кваліфіковану консультацію про можливі варіанти реалізації задач, які стоять перед вашим медичним закладом, а також підготувати ІТ-стратегію та опис запропонованих високотехнологічних управлінських ІТ-рішень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *