Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства затвердило два національні класифікатори Міністерства охорони здоров’я України. Класифікатори будуть використовуватися медичними працівниками для кодування діагнозів та медичних інтервенцій в електронній системі охорони здоров’я.

acheter kamagra oral jelly en ligne

Національні класифікатори будуть обов’язкові до використання всіма закладами охорони здоров’я.

  • НК 025:2019 “Класифікатор хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я”
  • НК 026:2019 “Класифікатор медичних інтервенцій”

Кожен випадок, коли пацієнт потрапляє в лікарню, має свою причину. Пацієнту ставлять діагноз, проводять лікування, роблять аналізи або втручання. Кожен із цих показників потрібно правильно закодувати в електронній системі охорони здоров’я. Так, наприклад, Класифікатор хвороб та споріднених проблем містить більше 18 тис причин, чому пацієнт може потрапити в лікарню або прийти на прийом до спеціаліста.

Із запровадженням медичних записів на рівні поліклінік та стаціонарів, кожен класифікатор дозволить уніфікувати дані, які вносяться в систему, та дозволить збирати статистику в електронному вигляді. При кодуванні діагнозу та інтервенцій кожен випадок буде віднесений до своєї діагностично спорідненої групи, на основі якої і буде проводитись оплата Національною службою здоров’я України.

Класифікатор хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я (КХСПОЗ) розроблено для уніфікації кодування хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я в первинній медичній документації та даних електронної системи охорони здоров’я. Цей класифікатор буде використовуватися при створенні та впровадженні в Україні системи фінансування закладів охорони здоров’я, що надають спеціалізовану амбулаторну та госпітальну медичну допомогу.

Класифікатор гармонізований з Міжнародним статистичним класифікатором хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я Десятого перегляду, Австралійська модифікація (The International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems, Tenth Revision, Australian Modification, ICD-10-AM), розробленим Австралійським консорціумом з розробки класифікацій (ACCD).

Класифікатор хвороб та споріднених проблем розроблений на основі МКХ-10 ВООЗ, тому ми матимемо можливість порівнювати статистичні дані щодо захворюваності та смертності на міжнародному рівні.

Класифікатор медичних інтервенцій (КМІ) складається зі списку втручань, які можуть проводитися пацієнту в лікарнях будь-якої форми власності і амбулаторних закладах. Суміжні медичні втручання, стоматологічні послуги і процедури, що виконуються за межами операційної, також входять до класифікатора. Наприклад, МРТ.

Структура класифікатора побудована на анатомічному принципі, а розділи класифікатора відповідають назвам розділів у МКХ-10 ВООЗ. Це забезпечить узгодженість класифікації хвороб.

Класифікатор призначений для уніфікації кодування медичних втручань в первинній медичній документації та даних електронної системи охорони здоров’я.

КМІ гармонізований з Австралійським класифікатором медичних інтервенцій (Australian Classification of Health Interventions, ACHI), розробленим Австралійським консорціумом з розробки класифікацій (ACCD), та відповідає десятій редакції ACHI.

Переклад та адаптація обох класифікаторів для використання в Україні здійснювалися в рамках спільного проєкту Міністерства охорони здоров’я України та Світового Банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

Джерело новини:
https://www.kmu.gov.ua/news/moz-zatverdzheno-nacionalni-klasifikatori-hvorob-ta-intervencij

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *